Syltis på Söder

Lika delar mat och kommunikation

Konsten att vakna tidigt

bild-6

Att sova länge är inte en av mina starka sidor. Eller så kan man säga att själva förmågan att vakna tidigt är en konst och att det är min starka sida.

Igår slog jag upp ögonen före klockan 6. Tog en promenad medan ugnen blev varm. Bakade av ett gäng frukostbullar som blev rätt dassiga i färgen. Promenaden var bättre än brödet. Nästanfrost under natten, så det var immigt, dimmigt och blött. Rapsfälten som börjat blomma. Fågelkvitter.

Nu är klockan är strax efter 8 och jag väntar på att morgonbrödet ska bli klart. Det är en nattjäst variant på Pain de Martins bröd med fast surdeg. Variant, säger jag, eftersom jag inte använde fast surdeg utan en ganska rinnig surdeg som åkt bil i  många timmar de senaste par dagarna. Men brödet hade jäst fint under natten.

Påsklovet har inneburit en hel del timmar i bil. Det känns nu som om vi är framme vid slutdestinationen. Rekekroken. Igår åt vi sillunch i vårsolen som brände så mycket att solkrämen åkte fram. Läste tidningar. Gick en promenad som blev längre och längre och hade kunnat sluta i Båstad. Pratade om att vara ett kön eller att ha ett kön. Om bussolyckefaktorn på jobbet. Om de delar av ens liv som inte är tillräckligt attraktiva för att livet skulle gå att sälja på Blocket. Att de eventuellt skulle kunna gå att täcka över med exotiska frukter, i alla fall på bilderna.