Syltis på Söder

Lika delar mat och kommunikation

Anteckningsbok för viktiga minnen

moleskin

Köpte en anteckningsbok på flygplatsen i Aten. En rosa en, så klart. Tänkte att jag skulle skriva ner viktiga minnen i den. Sådana som dyker upp, som jag kanske inte tänkt på på länge, som jag är rädd för att glömma bort eftersom ingen kommer att påminna mig om dem. Ett av dem: att Maria snärjde karlar med bobotie. Så det lagade jag ikväll. Inte mat som gör sig på bild, men ganska gott blev det. Om än inte alls som Marias. (Hon brukade dessutom koka minst två sorters chutney till.)

Marias lägenhet är till salu och jag tittar på bilderna och ser hur fin den är. Hur omsorgsfullt valda möblerna är. Hur genomtänkt allt är. Men trots att solen lyser in genom fönster och balkongdörrar ser det så tomt ut. Själen är borta. Det är ingen där. Och i beskrivningen står det ”Intill köket, in mot innergården, finns lägenhetens mindre sovrum, som idag används som kontor” och jag tänker att nej, det rummet används inte till nånting. Inte längre.