Syltis på Söder

Lika delar mat och kommunikation

Språknördens julafton

Idag var jag på Språkforum. Det är lite som julafton för såna som gillar partikelverb, dialektstudier över tid och grundliga diskursanalyser av myndighetssvenska. Kort och gott – jag älskar det!

Chefredaktören för SAOL var där och föreläste om den nya utgåvan som dyker upp i vår. Som exempel på ords närvaro som förändrats över tid tog han som av en händelse ordet ”scout”. Han var påtagligt nöjd över att i år hade de minsann adderat ordet ”flickscout”, för ”pojkscout” hade funnits med sen 1923 (i lite olika varianter, t.ex. ”bojskaut”).

Jag kunde inte låta bli att räcka upp handen och säga att scoutrörelsen i Sverige inte könar scouter och att det kort och gott hade räckt med ordet ”scout”, för att det är ett ord som alla trivs med oavsett könsidentitet. ”Ok, då gjorde vi nog en missbedömning.” Jag tror att jag rodnade lite över att sätta honom på pottkanten.

PS. #blogg100 går inget vidare, jag är medveten om det. En missbedömning, kan man säga. Sånt händer alla.